SSK'nın devrinin faturası ağır

Haber Giriş : 18 Kasım 2004 06:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devriyle devletin kasasından ilaç için yılda 1 milyar dolar daha fazla para çıkacağı öne sürülüyor.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri nedeniyle sadece ilaç için devletin kasasından; yılda 1 milyar dolardan daha fazla para çıkacağı öğrenildi. SSK ve Çalışma Bakanlığı uzmanlarının yaptığı araştırma ile ortaya çıkan 1 yıllık 1 milyar dolarlık ek ilaç yükü, SSK ile Sağlık Bakanlığı arasındaki ilaç alım sistemi farklılığından kaynaklanıyor.

YÜZDE 30'LUK FARK
SSK, birçok ilacını kendi üretiyor. Ayrıca, toplu alım yöntemi uyguluyor, fiyat düşürerek ilaç alıyor. Sağlık Bakanlığı ise serbest eczacıdan alım yapıyor. Bu nedenle iki alım arasında yüzde 30'luk bir fark yaşanıyor. 148 hastanesi Sağlık Bakanlığı'na devredildiğinde SSK'lı 30 milyon civarındaki vatandaşın, yıllık ilaç tüketiminde, 1 milyar dolar daha fazla ödeme yapılacağı hesaplanıyor.

BAKAN DA BİLİYOR
SSK yönetimi tarafından yapılan araştırma ile ilaç fiyatlarındaki külfet, devir tartışmalarının sürdüğü sırada hem Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bildirildi. Ancak, Sağlık Bakanı'nın "Sağlık tek elde toplansın. Bu külfeti başka yöntemlerle ortadan kaldırırız" dediği kaydedildi.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber